LELIEKWEKER RAYMOND
"We vinden het zélf belangrijk"

Onze zorgvuldig geselecteerde kwekers doen hun werk vol liefde en toewijding. En waar mogelijk met biologische gewasbescherming. Zoals Raymond Vijverberg en Ruud van de Hoeven van Qualily: onder andere daar haalt BoeketReekZZZ prachtige bij-vriendelijke lelies.

Raymond en Ruud van Qualily zijn experts in het kweken van lelies. Hun bedrijf in het Westland bestaat sinds 2000, telt inmiddels dertig vaste medewerkers op vijf vestigingen, en kweekt per jaar maar liefst 15 miljoen van deze prachtige bloemen.

De lelies van Qualily zijn een puur Nederlands product met een heldere missie. Raymond: “We kweken alle soorten, een verrassend scala aan kleuren en variëteiten, en uitsluitend de hoogste kwaliteit. Onze bloemen moeten echt een beléving zijn voor de klanten – een positief gevoel geven. Daar werken we elke dag hard aan.”

‘Goede beestjes’

Daarom stapten de twee vorig jaar over op biologische gewasbescherming. Per 1 augustus, allereerst op één locatie. Daar zetten we nu ruim een half jaar biologie in: ‘goede beestjes’. We spuiten niet meer chemisch maar gebruiken alleen nog natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Uit die tuin komen onze bloemen onder andere voor BoeketReekZZZ.”

Biologisch werkt beter

Dat bevalt ze uitstekend. Raymond: “We hadden het gebruik van pesticiden al heel sterk teruggebracht door niet meer preventief alles te spuiten, maar heel gericht met een handspuit. Dat is arbeidsintensief maar bespaarde al wel ongeveer 80% van ons vroegere verbruik van bestrijdingsmiddelen.”

De biologische aanpak werkt nog veel beter. “Dat gaat echt boven verwachting. Als we met pesticiden werken, moeten we een spuitpak aan en een masker op, want dat is puur ongezond. Als je biologisch werkt, is dat allemaal niet nodig. Klanten vragen er nog niet vaak om, maar wij vinden het zelf belangrijk om te stoppen met pesticiden. Ook in de andere tuinen gaan we overstappen op biologisch. Voor eind 2021 willen we helemaal om zijn.”

Verantwoording nemen

Qualily maakt werk van duurzaam werken. “Sinds afgelopen december zijn we GlobalGAP gecertificeerd, als teken dat we voldoen aan strenge normen voor onder meer milieu en gewasbescherming”, aldus Raymond. “Onze tuinen zijn gecertificeerd, en ook onze FloraHolland-box op de veiling in Naaldwijk. Dit hebben we gedaan omdat wij vinden dat dat hoort bij een bedrijf zoals het onze. We recyclen ons drainagewater, verbruiken tot 60% minder meststoffen, scheiden onze afvalstromen én werken aan eigen duurzaam opgewekte energie. We vinden het belangrijk om onze verantwoording te nemen.”