Onderzoek Greenpeace: Veel online boeketten zijn ‘een bosje gif’

Er is een goede reden waarom we BoeketReekZZZ zijn gestart. In 2018 onderzocht Greenpeace de boeketten van vier van de grootste online bloemisten van Nederland. Van elke leverancier namen ze een bos rode rozen, een bos diverse gerbera’s en een gemengd boeket met rozen, gerbera’s, anjers, chrysanten of lelies. Een gespecialiseerd laboratorium analyseerde hoeveel soorten bestrijdingsmiddelen er op de snijbloemen zaten, en in welke doses. Dat deden ze tot op 0,01 milligram (mg) per kilo. Die nauwkeurigheid is heel belangrijk; slechts 0,001 mg van de neonicotinoïde imidacloprid is al genoeg om 270 honingbijen te doden!

De uitkomsten waren schokkend: in de twaalf geteste bossen zaten maar liefst 100 gifresten, van 43 verschillende middelen. Dat is gemiddeld 8,3 soorten gif per boeket. “Vooral de gemengde boeketten zijn voor bijen heuse rouwboeketten”, concludeerde Greenpeace in haar rapport. “Deze bloemenbossen bevatten veruit de meeste pesticiden die zeer giftig zijn voor bijen, met een gemiddelde concentratie van 0,77 mg/kg.” Op gerbera’s troffen de onderzoekers duidelijk minder van deze pesticiden aan en ook in wat lagere concentraties. “In de rozen vonden we gemiddeld 0,75 van deze pesticiden, maar wel met een grote uitschieter van het middel flonicamid (3,3 mg/kg). Hierdoor valt de gemiddelde concentratie bij rozen met 0,95 mg/kg toch het hoogst uit.” Flonicamid is nauw verwant aan de omstreden neonicotinoïden.

Gelukkig zijn er na 2018 al diverse kwekers overgestapt naar bij-vriendelijkere gewasbescherming. Wij willen vaart maken met onze missie. Volledig duurzame en pesticidevrije boeketten, uiterlijk in 2025!

Lees het hele onderzoek van Greenpeace hier