‘n veilig huisje Een bij-vriendelijk balkon

Wil jij van jou balkon of tuin een plek maken waar bijen zich welkom voelen? Deze vier handige tips maken dat super simpel.

Bijen kunnen wel een beetje hulp gebruiken. Om diverse redenen (lees ook hier“Bij in nood?”). Het goede nieuws is: iedereen kan een steentje bijdragen.

1. Plaats bloemen waar bijen van houden
Ken jij de bloemetjes- en bijtjeskalender? Zie link. Daarop staan de favoriete bloemen van bijen en de maanden waarop die goed groeien. Je start met de Winterheide of Winterkamperfoelie in de koude maanden, en daarna met de Judaspenning en Lavendel richting de zomer. In het najaar doen de herfstaster en de klimop het goed.

2. Koop onbespoten zaden en planten
Ga je nieuwe zaadjes planten? Kies dan voor biologisch. Die zijn niet bespoten met bestrijdingsmiddel. Belangrijk, want gif (neonicotinoïden) op zaden en planten is een echte bijenkiller! Laat andere bestrijdingsmiddelen als spuitbussen en korrels ook links liggen. Staat er op het etiket imidacloprid, thiacloprid of acetamiprid, dan past het zeker niet in jouw bij-vriendelijke tuin!

3. Bestrijd plagen
Heb je veel slakken of bladluizen en andere insecten in je tuin? Zulke plagen maken een tuin minder aantrekkelijk voor bijen. Oplossen dus! Dat kan prima milieuvriendelijk. Kies bijvoorbeeld voor sterke planten en bloemen die minder vatbaar zijn voor plagen. En maak je balkon of tuin aantrekkelijk voor vogels en egels.

4. Zorg voor hoekjes waar bijen zich kunnen nestelen
Wilde bijen houden van rommelige hoekjes. Denk aan holle takken en vermolmde stronken hout. Nog beter is een bijenhotel. Die koop je bij het tuincentrum of maak je gewoon zelf. Online vind je talloze handleidingen.

Zie je hoe simpel dat is? Je kunt er het hele jaar door mee beginnen, desnoods vandaag nog. Veel plezier!