Hongerig supertrio Zo werkt bio-bescherming

Hoe bescherm je bloemen tegen plaagdieren zonder pesticiden? Juist: met hun natuurlijke vijanden! Biologische kwekers laten in hun kassen daarom een ‘supertrio’ van kleine rovers los: sluipwespen, roofmijten en roofwantsen – de harde werkers in biologische gewasbescherming. De bekendste en belangrijkste soorten daarbij zijn de sluipwesp, de roofmijt en de roofwants. Een fanatiek trio dat milieuvriendelijk strijdt voor de goede zaak.

De sluipwesp
De sluipwesp is een insect dat zijn eitjes legt op overlastgevende andere insecten. Zodra de larves uitkomen, peuzelen die hun gastheer op. Een puur natuurlijke manier van bestrijden dus, die in de kassen van onze kwekers uitstekend werkt.

De roofmijt
De roofmijt is ook al zo’n handige jager. Deze kleine spinachtige is verzot op spintmijten – hij lust ze rauw! Zo beschermen roofmijten jouw bloemen op een natuurlijke manier. Want als je spintmijten de kans geeft, verwoesten ze in no-time complete bloemen of planten.

De roofwants
Superheld drie is de roofwants. Deze kleine hongerige wolf jaagt met zijn steeksnuit op bladluizen, tripsen en mijten. Zo houden ze de bloemen van onze telers vrij van al die kleine vandalen, zónder gebruik van giftige stoffen.

Vrij baan voor biologische bestrijders
Sluipwespen en roofmijten kruipen het liefst rond op planten met weinig beharing. Plantenveredelaars houden daar rekening mee: zij kweken planten met weinig of geen haartjes, waardoor de biologische beschermers hun nuttige werk optimaal kunnen doen.

Biologisch is de norm
Biologische gewasbescherming met ‘minihelden’ zoals sluipwesp, roofmijt en roofwants gebeurt in Nederland al veel. Met name voor voedselgewassen: bijna elke Hollandse tomaat, komkommer of paprika op je bord is tijdens zijn groei bewaakt door natuurlijke gewasbeschermers, net als de meeste Nederlandse appels. Met BoeketReekZZZ willen we eraan bijdragen dat dit ook in de bloementeelt de norm wordt zodat wij uiterlijk in 2025 volledig duurzame en pesticidevrije boeketten kunnen leveren, daar gaan we voor!