Bijenweetjes Wat je niet wist over bijen...

Bijen zijn mooi, vriendelijk en… harde werkers! Weet jij hoeveel bloemen ze langs moeten voor één vrachtje nectar? Check deze bijenfeiten.

In een bijenkorf is er maar één de baas; de koningin. Maar hoeveel ‘onderdanen’ heeft ze eigenlijk? Ontzettend veel: een bijenkorf kan tot wel 60.000 werkbijen tellen. Net zo veel inwoners als een middelgrote Nederlandse stad. En dan wonen er ook nog 1.000 tot 2.000 darren (mannetjesbijen) in de bijenkorf. Gezellige boel!

Koningin of niet, als belangrijkste bij van de kolonie heeft geen lui leventje. Elke dag legt ze tot wel 1.900 eitjes – dag in, dag uit. Zo zorgt ze voor het voortbestaan van haar soort. Een bijenkoningin kan twee tot vijf jaar oud worden.

Als je weer eens een lekker dik laag honing op je boterham smeert, sta er dan eens bij stil dat één bij per seizoen 7 gram honing verzamelt. Staat er een flinke pot van 500 gram voor je neus, dan weet je dat er zo’n 70 bijen daar keihard voor hebben gewerkt.

Hoeveel werk dat precies is, zullen we eens voor je uitrekenen. De bij heeft een honingmaag waar ongeveer 75 milligram in past – 75 duizendste gram dus! Dat is voor een mens niet veel, maar voor een bij enorm! Die weegt zelf namelijk ongeveer 85 mg – en sjouwt dus bijna z’n eigen gewicht aan honing mee!

Om die 75 mg bij elkaar te sprokkelen moet de bij ongeveer duizend bloemen bezoeken. En dan hebben we het alleen nog maar over nectar; voordat die honing wordt, verdampt er nog een groot deel. Van die 75 mg nectar blijft slechts 25 mg honing over.

Terug naar de honingpot van 500 gram. Als één bijtje die alleen zou moeten vullen, moet-ie liefst 20.000 keer uitvliegen en zijn honingmaagje vullen. Daarvoor moet hij ongeveer 20 miljoen(!) bloemen langs. Denk daar maar eens aan bij je volgende broodje met honing.