Stricker Rozen
“De natuur doet 't werk”

Onze zorgvuldig geselecteerde kwekers doen hun werk vol liefde en toewijding. Waar mogelijk zonder schadelijke pesticiden en dus bij-vriendelijk. Zoals rozenkwekers Jan en Remco Stricker uit Almere: “Bij ons doet de natuur zo veel als mogelijk het werk.”

Jan en Remco Stricker zijn toegewijde bloemenkwekers, al 21 jaar lang. Rozen zijn hun specialiteit: die telen ze in allerlei soorten en kleuren. Enorm trots zijn ze daar op. En terecht, want hun rozen zijn extra speciaal: die zijn namelijk gekweekt met vrijwel uitsluitend biologische middelen.

Jullie werken met biologische gewasbescherming. Waarom?

“Omdat biologische gewasbescherming in elk opzicht beter is dan chemische bestrijding. Die laatste kost meer, en het zijn bepaald geen fijne stoffen – bestrijden met gif is rotwerk! Bovendien remt het de groei én doodt het je biologische gewasbeschermers.”

Hoe beschermen jullie je bloemen?

“Met natuurlijke middelen, waaronder de natuurlijke vijanden van bladluizen en ander gespuis: sluipwespen, roofmijten en roofwantsen. Die laten we los in de kassen; zij eten de indringers gewoon op. Hoe beter ze hun werk doen, hoe minder ze te eten hebben. Daarom voeren we ze bij met stuifmeel, dat blazen we  elke twee weken in de kas. Meer hoeven we niet te doen, de natuur doet het werk.”

En de bloemen, hoe doen die het daarbij?

“Heel goed! Met biologische gewasbeschermers groeien de planten beter en worden de bloemen mooier. Ook voor ons zelf is het fijner werken trouwens. Het is gezonder voor mens en natuur.”

Hoe voelt het om nu door jullie kassen te lopen? 

“Heel mooi. De roos is een van de mooiste snijbloemen, de koningin onder de bloemen. Daar ben ik echt trots op. Heel soms vergeet je hoe bijzonder dit werk is. Maar als er dan bezoekers in de kas komen, die vertellen hoe mooi ze ’t vinden en hoe lekker het ruikt, dan geniet ik zelf ook weer volop.”